Η ελληνική οικοτεχνία ζωντανεύει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Για πρώτη φορά, το πωλητήριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει στο κοινό μια σπάνια συλλογή από αριστουργήματα της ελληνικής χειροτεχνίας, τα οποία παρέμεναν αποθηκευμένα από το 2010. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου να διαθέσει και να πουλήσει αποκλειστικά στο Cycladic Shop αυτά τα εξαιρετικά δείγματα λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης.
Η έκθεση περιλαμβάνει μια μοναδική συλλογή από χειροποίητα έργα, όπως χαλιά, κιλίμια, κεντήματα και ταπισερί, τα οποία κατασκευάστηκαν από γυναίκες σε όλη την Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 και μετά. Τα έργα αυτά, που φυλάσσονταν σε αποθήκες, παρουσιάζονται τώρα στο κοινό, με στόχο να βρουν τη θέση τους σε κάθε ελληνικό σπίτι.
Η συνεργασία εγκαινιάστηκε από την κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη σε πρόσφατη εκδήλωση. Στόχος της συνεργασίας είναι η ανάδειξη του έργου των γυναικών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, η προβολή και προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και η διάδοση της λαϊκής τέχνης και παράδοσης στις νεότερες γενιές.
Στο Cycladic Shop θα παρουσιαστούν δεκάδες χειροτεχνήματα με πρωτότυπα σχέδια και παραδοσιακές τεχνικές, τα οποία αναβιώνουν την ελληνική χειροτεχνία. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από τη μυθολογία, από μοτίβα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και της λαϊκής παράδοσης, καθώς και από έργα Ελλήνων καλλιτεχνών του προηγούμενου αιώνα. Τα διακοσμητικά θέματα αντλούν έμπνευση από τον πλούτο της ελληνικής φύσης, από αρχαίες τοιχογραφίες, από παραδοσιακά λαϊκά μοτίβα, από λεπτομέρειες μουσειακών έργων, από τη βυζαντινή τέχνη, καθώς και από διασκευές σύγχρονων έργων.
Όλα τα έργα δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Οικοτεχνία», ένα πρόγραμμα κατάρτισης και επαγγελματικής απασχόλησης γυναικών στην ταπητουργία, στην κιλιμοποιία, στην υφαντική και στην κεντητική τέχνη, το οποίο λειτούργησε από το 1950 έως το 2010. Το πρόγραμμα συνέβαλε στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και στη διατήρηση της λαϊκής τέχνης και παράδοσης. Στο απόγειό του, το πρόγραμμα απασχολούσε 5.000 γυναίκες, ενώ λειτουργούσαν 67 σχολές, εμπορικά καταστήματα και σημεία πώλησης σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα.