Ένα ντοκιμαντέρ για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο – Ο σπόρος της ποίησης

Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 με τίτλο «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε… όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος» αποτελεί ένα συγκινητικό αφιέρωμα στον εμβληματικό ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο. Η ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Βούλας Κωστάκη, παρουσιάστηκε στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, προσφέροντας μια βαθιά και πολυδιάστατη ματιά στη ζωή και το έργο του σπουδαίου δημιουργού.
Η ταινία δεν αποτελεί μια κλασική βιογραφία, αλλά ένα ποιητικό ταξίδι στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την πόλη που σημάδεψε τον Χριστιανόπουλο και που ο ίδιος σημάδεψε με την παρουσία και το έργο του. Μέσα από την περιπλάνηση του ηθοποιού Κώστα Σαντά, ο οποίος ενσαρκώνει τον ποιητή, ο θεατής έχει την ευκαιρία να βιώσει την ατμόσφαιρα της πόλης, να ακούσει τους ήχους της, να νιώσει τον παλμό της. Η κάμερα ακολουθεί τον Σαντά καθώς περιφέρεται στους δρόμους, στα καφέ, στις πλατείες, σε μέρη που ήταν αγαπημένα του Χριστιανόπουλου.
Η σκηνοθέτης επιλέγει να μην εστιάσει μόνο στην προσωπικότητα και την πορεία του ποιητή, αλλά να αναδείξει και την επίδραση του έργου του στη σύγχρονη εποχή. Μέσα από μαρτυρίες νεοελληνιστών μεταφραστών του στα γαλλικά και τα ισπανικά, σύγχρονων ζωγράφων, μουσικών και εκδοτών της Θεσσαλονίκης, ο θεατής αντιλαμβάνεται την παγκόσμια απήχηση της ποίησης του Χριστιανόπουλου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση του ποιητή με τη νέα γενιά, καθώς νέοι άνθρωποι μιλούν για το πώς τα ποιήματά του τους έχουν επηρεάσει και τους έχουν εμπνεύσει.
Το ντοκιμαντέρ δεν περιορίζεται στην καταγραφή της πραγματικότητας, αλλά χρησιμοποιεί και στοιχεία μυθοπλασίας, δημιουργώντας ένα υβριδικό είδος ταινίας. Η παρουσία του Κώστα Σαντά, ο οποίος δεν αναπαριστά απλώς τον ποιητή, αλλά τον ενσαρκώνει, προσδίδει στην ταινία μια ιδιαίτερη αισθητική. Η ερμηνεία του ηθοποιού είναι συγκινητική και πειστική, μεταφέροντας με ευαισθησία την ιδιοσυγκρασία του Χριστιανόπουλου.
Η ταινία αποτελεί ένα ταξίδι στον κόσμο του ποιητή, έναν κόσμο γεμάτο ποίηση, μουσική, ζωγραφική, έναν κόσμο που είναι ταυτόχρονα οικείος και ανοίκειος. Η μουσική, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, ενώ τα πλάνα της πόλης, άλλοτε ρεαλιστικά και άλλοτε ονειρικά, προσδίδουν στην ταινία μια ποιητική διάσταση.
Η ταινία αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Ντίνο Χριστιανόπουλο, έναν ποιητή που έζησε και δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη, αλλά που το έργο του έχει παγκόσμια απήχηση. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την διαχρονική αξία της ποίησής του, την ικανότητά της να μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων, να τους συγκινεί, να τους προβληματίζει, να τους εμπνέει.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ήταν μια μεγάλη επιτυχία, προσελκύοντας πλήθος θεατών. Η ταινία απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς και το κοινό, επιβεβαιώνοντας την αξία της. Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο ενός από τους σημαντικότερους ποιητές της σύγχρονης εποχής.