Mummy Maskara & Chris Zinas στο art7

domatio art space Mummy Maskara Chris Zinas
domatio art space Mummy Maskara Chris Zinas
ART7 ADS
Κατάλογος Επαγγελματιών Τέχνης

Θέλαμε να ανοίξουμε ένα χώρο για ερωτήματα: Τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα; Τι κουβαλάς; Ποιός σε βλέπει; Και κυρίως, πόσα δεν λες;

Σε έναν κόσμο που απαιτεί από τους άντρες να φορούν μάσκες δύναμης και σιωπής, η έκθεση «ANTRES» στο Domatio Art Space με την επιμέλεια της performance artist Mummy Maskara και του φωτογράφου Chris Zinas, ανοίγει μια πόρτα σε έναν χώρο όπου η ευαλωτότητα βρίσκει φωνή. Δεν είναι μια έκθεση που προσφέρει εύκολες απαντήσεις ή στερεότυπα, αλλά μια εξερεύνηση της ανδρικής φύσης.

Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών, αντηχούν οι σιωπές, οι κρυμμένοι φόβοι και οι ανείπωτοι πόθοι. Είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε πέρα από τις επιφάνειες και ν’ αγγίξουμε την αλήθεια που κρύβεται κάτω από το βάρος των προσδοκιών.

Σε αυτή τη συνέντευξη, οι επιμελητές της έκθεσης μας οδηγούν σε ένα ταξίδι μέσα από τα «δωμάτια» της ανδρικής εμπειρίας, αποκαλύπτοντας την ανάγκη για έναν διάλογο που συχνά παραμένει σιωπηλός. Είναι μια πρόσκληση να ακούσουμε, να νιώσουμε και να αναρωτηθούμε: Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι άντρας σήμερα;

Τι «δωμάτιο» είναι το Domatio Art Space;

Το Domatio δεν είναι απλώς ένας εκθεσιακός χώρος. Είναι ένας χώρος που μοιάζει με δωμάτιο μέσα σου. Δεν είναι ψυχρό λευκό κουτί. Είναι ζεστό, κάπως κλειστό, σε κάνει να νιώσεις ότι μπορείς να δεις κάτι πιο προσωπικό, χωρίς να σε κοιτάνε όλοι. Θέλουμε κάθε έκθεση να δίνει χώρο για σκέψη, αληθινή επαφή — σαν να μπαίνεις σε ένα δωμάτιο που σε περιμένει να πεις ή να ακούσεις κάτι βαθύ.

Πώς προέκυψε η ανάγκη για μια έκθεση για τη φύση του άντρα;

Ήταν μια ανάγκη που υπήρχε καιρό. Οι άντρες μεγαλώνουμε συνήθως με λίγα λόγια για το πώς νιώθουμε. Δεν μας διδάσκουν να μιλάμε για φόβο, τρυφερότητα, αδυναμία. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι αυτό το κενό ήθελε να ακουστεί, όχι ως άμυνα αλλά ως αλήθεια. Θέλαμε να ανοίξουμε ένα χώρο για ερωτήματα: Τι σημαίνει να είσαι άντρας σήμερα; Τι κουβαλάς; Ποιός σε βλέπει; Και κυρίως, πόσα δεν λες;

Γιατί πιστεύεις ότι οι άντρες έως και σήμερα δεν παραχωρούν το χώρο τους; Τι συμβαίνει;

Δεν είναι πάντα θέμα άρνησης, αλλά συνήθειας και φόβου. Πολλοί άντρες δεν ξέρουν πώς να σταθούν χωρίς τη θέση που τους έδωσε το σύστημα. Όταν έχεις μάθει να έχεις τον «πρώτο λόγο», σου φαίνεται παράξενο να κάνεις χώρο για τους άλλους. Αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Για να ζήσουμε όλοι πιο ελεύθερα, χρειάζεται να κατέβουμε από θέσεις και να σταθούμε δίπλα-δίπλα. Χωρίς φόβο ότι χάνουμε κάτι.

Πώς θα περιγράφατε τον σημερινό άντρα; Είναι σε καλύτερη μοίρα από τη γυναίκα;

Ο σημερινός άντρας ψάχνεται. Δεν του φτάνουν πια οι παλιοί ρόλοι, αλλά δεν έχει βρει εύκολα καινούργιους. Δεν ξέρει πάντα πώς να είναι κοντά, να μιλήσει, να δείξει. Κουβαλάει ευθύνες, αλλά και σιωπές. Δεν νομίζω ότι είναι σε «καλύτερη» ή «χειρότερη» μοίρα από τη γυναίκα. Είναι απλώς αλλιώς. Άλλη διαδρομή, άλλες δυσκολίες. Αν τα βάλουμε δίπλα, μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

«Άντρες … τι;» Τι επίθετο θα βάζατε δίπλα στον τίτλο της έκθεσης;

Άντρες *εκτεθειμένοι*! Γιατί αυτή η έκθεση δεν προσπαθεί να πει ποιοι είναι οι άντρες. Τους αφήνει να φανούν όπως είναι, με όλα τους. Όχι να τους κρίνει. Να τους ακουμπήσει.

Πιστεύετε ότι στις κοινωνίες πλησιάζει η εξάλειψη των διακρίσεων βάσει σεξουαλικής ταυτότητας;

Προχωράμε, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Υπάρχει πολύς κόσμος που νιώθει ελεύθερος να είναι αυτός που είναι — αλλά και πολλοί που κρύβονται ή φοβούνται. Η τέχνη μπορεί να βοηθήσει, γιατί κάνει χώρο για ιστορίες που δεν ακούγονται συχνά. Όσο περισσότεροι ακούμε και καταλαβαίνουμε, τόσο λιγότερη ανάγκη θα έχουμε για ετικέτες.

Αν έρχονταν παιδιά δημοτικού στην έκθεση, πώς θα τους την εξηγούσατε;

Αλήθεια, δεν είναι έκθεση για παιδιά — και το λέμε και ρητά, γιατί το υλικό είναι σωματικό, δύσκολο, βαθιά προσωπικό. Αλλά αν έπρεπε να τους μιλήσουμε, θα τους λέγαμε κάτι απλό: Ότι εδώ, οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να δείξουν πώς είναι να είσαι ένας άνθρωπος που δεν έχει πάντα απαντήσεις. Που κάνει ερωτήσεις για το σώμα του, το πώς μεγαλώνει, το πώς νιώθει μέσα του και ότι είναι εντάξει να μη ξέρεις, αρκεί να ρωτάς με αλήθεια!

Οι «ANTRES» είναι μια ευκαιρία να σπάσουμε τη σιωπή, ν’ αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα και ν’ αγκαλιάσουμε την αλήθεια που είναι η μόνη που μας ενώνει.
Κυριάκος Παπαδόπουλος για το art7.

Εγκαίνια:

Παρασκευή 4 Απριλίου από τις 19:00 έως τις 23:30 (εκτός Μεγάλης Εβδομάδας)

Ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη έως Σάββατο 17:00 με 22:00.

Διεύθυνση

Domatio Art Space, Σολωμού 55, Ομόνοια, 7ος όροφος

Τηλ: 6909112582
Email: domatio.info@gmail.com
Link: https://www.instagram.com/domatio.art.space/

Total
0
Shares
Προηγούμενο
Λιμάνια – Ports Εικαστική έκθεση ελλήνων & ιρλανδών καλλιτεχνών στα Χανιά
chania film festival

Λιμάνια – Ports Εικαστική έκθεση ελλήνων & ιρλανδών καλλιτεχνών στα Χανιά

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων σας

Επόμενο
Οι απόντες σε αφήγηση σύγχρονων ραψωδών της καθημερινότητας
Οι Απόντες, Βασίλης Κατσικονούρης στο Θέατρο Σταθμός.

Οι απόντες σε αφήγηση σύγχρονων ραψωδών της καθημερινότητας

Το έργο ανιχνεύει αυτό το προ-λογοτεχνικό στάδιο, ως μία -ενεργή πάντα- μήτρα

ART7 ADS
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2025

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν