Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την 61η έκθεση της Biennale Βενετίας 2026

la biennale di venezia
la biennale di venezia
ART7 ADS

Το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες, επιμελητές και θεωρητικούς τέχνης με εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής στην 61η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Biennale Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Μαΐου έως και τις 22 Νοεμβρίου 2026 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 30ή Μαΐου 2025 και ώρα 14:00.

Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση demsp@culture.gr και το συνολικό μέγεθος των ψηφιακών αρχείων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 ΜΒ και είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου που βρίσκεται στην διεύθυνση https://greeceatvenice.culture.gr/, το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από οπτικό υλικό ψηφιακής μορφής με τα προτεινόμενα έργα και την παρουσίασή τους στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου της Μπιενάλε Βενετίας. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα δημοσιοποιηθούν στον σχετικό ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού στην διεύθυνση: https://greeceatvenice.culture.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού, Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου στην οδό Ρεθύμνου 1, Αθήνα και στα τηλέφωνα: 210.8201725, 210.8201734, 210.8201728 και 210.8201709.

Σύμφωνα με το άρθρο 68 του νόμου 4481/2017, η αξιολόγηση των προτάσεων και η γνωμοδότηση για την τελική επιλογή της πρότασης γίνεται από άμισθη 7μελή Επιτροπή που φέτος απαρτίζεται από:

  • Έναν καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ.
  • Έναν καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • Έναν εκπρόσωπο του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης
  • Έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου
  • Έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
  • Έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης – Ελληνικό Τμήμα (AICA HELLAS)

Οι καθηγητές και οι εκπρόσωποι υποδεικνύονται από τους ανωτέρω φορείς και ο πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγεται από τα μέλη της. Με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος της Διεύθυνσης Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού ως γραμματέας. Οι συντελεστές της εθνικής συμμετοχής (καλλιτέχνης-ες και επιμελητής-ές) επιλέγονται ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που θα δημοσιοποιηθεί έως το τέλος Ιουλίου 2025 (έναν περίπου χρόνο πριν την έναρξη της Μπιενάλε).

Total
0
Shares
Προηγούμενο
Ελευθερία της Τέχνης: ένας αέναος διάλογος ορίων και εκφραστικής αυτονομίας
θρησκεία κράτος εξουσία ιεραρχία

Ελευθερία της Τέχνης: ένας αέναος διάλογος ορίων και εκφραστικής αυτονομίας

Η ελευθερία της τέχνης, ούσα θεμελιώδης έκφανση του ανθρώπινου πνεύματος,

Επόμενο
Η ιστορία της ασχήμιας
ART7 ADS

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν