Κωνσταντίνος Λαπαρίδης – Το μεσαιωνικό πρόβλημα των καθόλου

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Το μεσαιωνικό πρόβλημα των καθόλου Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ρεαλισμό και νομιναλισμό
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Το μεσαιωνικό πρόβλημα των καθόλου Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ρεαλισμό και νομιναλισμό
ART7 ADS

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, κυκλοφορεί το βιβλίο του Κωνσταντίνου Λαπαρίδη «Το μεσαιωνικό πρόβλημα των καθόλου – Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ρεαλισμό και νομιναλισμό».

Πώς γίνεται δύο ή περισσότερα ξεχωριστά πράγματα να μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο; Το γεγονός ότι αναρίθμητες οντότητες ή αντικείμενα, απολύτως διακριτά μεταξύ τους, μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά ή ιδιότητες σημαίνει ότι τα αντικείμενα αυτά είναι φορείς στοιχείων των οποίων η ενικότητα με κάποιον τρόπο έχει διαχυθεί στην πολλαπλότητα. Η έννοια του ανθρώπου είναι ενική, αλλά μπορεί και επιμερίζεται στον άπειρο αριθμό των ανθρώπων ενόσω παραμένει όμοια και ίδια. Τα καθόλου είναι τέτοιες έννοιες που βρίσκουν εφαρμογή σε άπειρες πραγματώσεις, ενώνοντας τα επιμέρους με αυτόν τον ιδιότυπο τρόπο.

Ο προβληματισμός αυτός οδήγησε στην αντιπαράθεση για το εάν τα καθόλου είναι εξίσου πραγματικά με τα επιμέρους, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα καθόλου προέρχονται από τη νόηση, ενώ τα επιμέρους είναι παρατηρησιακές οντότητες. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία δύο μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων: του ρεαλισμού, που υποστηρίζει την αυθύπαρκτη πραγματικότητα των καθόλου, και του νομιναλισμού, που τα απορρίπτει. Στην αναμέτρηση αυτή πρωταγωνίστησαν ο Σκώτος, υποστηρικτής της τυπικής αντικειμενικότητας και υπέρμαχος των εννοιών, και ο Όκαμ, επικριτικός ως προς τον ρόλο της νόησης.

Η διερεύνηση της αρχής της εξατομίκευσης, του πώς δηλαδή προκύπτει το επιμέρους, του οποίου η ύπαρξη θεωρείται δεδομένη και από τα δύο φιλοσοφικά μοντέλα, είναι αυτή που αναμένεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα των καθόλου. Εάν η πραγματικότητά τους αποδειχθεί, τότε μπορεί να θεμελιωθεί η αντικειμενικότητα, και την ίδια στιγμή αποκαθίσταται η σχέση ανάμεσα στο υποκείμενο και την εξωτερική πραγματικότητα. Στο σύστημα του Ιωάννη Δουνς Σκώτου, η εξατομίκευση αλλά και τα καθόλου μπορούν να αποδειχθούν εάν ακολουθήσουμε μια πορεία όχι από τα «πολλά» στο «ένα» –σύμφωνα με την αφαιρετική δομή της νόησης που αίρει το ατομικό– αλλά από το «ένα» στα «πολλά».

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Λαπαρίδης

Mεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα είναι μόνιμος εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Κατάγεται από την πόλη της ∆ράμας, στην οποία και εργάζεται. Πραγματοποίησε βασικές σπουδές στο Πολυτεχνείο, από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα του ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών. Στη συνέχεια στράφηκε στη φιλοσοφία διεκπεραιώνοντας προγράμματα σπουδών που του απέφεραν μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο από το τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Ακολούθως πραγματοποίησε χρηματοδοτούμενη από το ΙΚΥ μεταδιδακτορική έρευνα στο ΑΠΘ και δίδαξε ως συμβασιούχος φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη φιλοσοφία της ύστερης αρχαιότητας και του μεσαίωνα. Επικεντρώνεται σε ζητήματα μεταφυσικής, οντολογίας και γνωσιολογίας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια με αναφορά στην αρχαία φιλοσοφία, τον νεοπλατωνισμό και τη σχολαστική περίοδο. Το 2023 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο: Το Εν και ο Νους στον Πλωτίνο. Μια οντολογική και γνωσιολογική προσέγγιση (Αλεξάνδρεια).



Πληροφορίες αγοράς

Total
0
Shares
Προηγούμενο
Μουσείο Μετανάστευσης Fenix στο Ρότερνταμ, Ολλανδία.
Επόμενο
Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας Βόλου – Ένας Ζωντανός Καμβάς στην Καρδιά της Πόλης
Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας Βόλου - Ένας Ζωντανός Καμβάς στην Καρδιά της Πόλης

Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας Βόλου – Ένας Ζωντανός Καμβάς στην Καρδιά της Πόλης

Το πρώτο Υπαίθριο Μουσείο Τοιχογραφίας στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε στον Βόλο,

ART7 ADS

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν