Από 1η έως 10 Νοεμβρίου, η προσωπική συλλογή του Bowie, θα εκτίθεται στις γκαλερί του Οίκου Sotheby’s στη New Bond Street του Λονδίνου, προσφέροντας στους θαυμαστές, ιστορικούς τέχνης και συλλέκτες, μία ευκαιρία να «βυθιστούν» στη τέχνη και τα αντικείμενα που συντέλεσαν στη διαμόρφωση του κόσμου του.

Η έκθεση «ορόσημο» του Νοεμβρίου, αποτελείται από μία σειρά previews σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας με μια έκθεση τριών εβδομάδων, με επιλεγμένα έργα στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν περισσότερες εκθέσεις στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ.  Ο κατάλογος της δημοπρασίας  θα είναι διαθέσιμος στις αρχές Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος της Περιουσίας του David Bowie, δήλωσε σχετικά: «Η συλλογή έργων τέχνης του David, είναι αποτέλεσμα προσωπικού ενδιαφέροντος και πάθους. Πάντα αναζητούσε και ενθάρρυνε το δανεισμό των έργων και απολάμβανε να μοιράζεται τα έργα της συλλογής του. Παρόλο που η οικογένειά του διαθέτει συγκεκριμένα έργα ιδιαίτερης αξίας, έχει έρθει η ώρα να δώσουν και σε άλλους τη δυνατότητα να εκτιμήσουν – και να αποκτήσουν – την τέχνη και τα αντικείμενα που ο ίδιος λάτρεψε τόσο».

Μια ματιά στη συλλογή του David Bowie:

– Auerbach
Ο Bowie θαύμαζε τα πλούσια, ανάγλυφα εφέ στους πίνακες του Auerbach και είχε δηλώσει «Βρίσκω τον τρόπο του στα ανάγλυφα καταπληκτικό. Μερικές φορές δεν είμαι σίγουρος αν αφορά γλυπτό ή πίνακα».

«Θεέ μου, ναι! Θέλω να ακούγομαι όπως φαίνεται αυτό»
– Ο David Bowie για το έργο του Frank Auerbach, στους New York Times, 1998.

Frank Auerbach «Head of Gerda Boehm», 1965

Frank Auerbach «Head of Gerda Boehm»

Το έργο «Head of Gerda Boehm» πρόκειται για ένα πορτραίτο του ξαδέρφου του καλλιτέχνη και εκτέθηκε τελευταία φορά στην Royal Academy, όταν ο Bowie δάνεισε το έργο στην πολυδιαφημισμένη αναδρομική έκθεση για τον Auerbach το 2001.

– Gilman
Ο πίνακας του Harold Gilman, μια πραγματεία στη νεκρή φύση, για τα απομεινάρια μιας ημέρας, σε πρώτη ανάγνωση είναι κάθε άλλο παρά επαναστατικός. Αλλά αν τον τοποθετήσει κανείς στο πλαίσιο της Βρετανικής Τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα, είναι με τον δικό του ήσυχο και  συγκαλυμμένο τρόπο εξαιρετικά ριζοσπαστικός.

Harold Gilman Interior (Mrs Mounter), 1917

Αυτό αποτελούσε έναν νέο τύπο θέματος, μια νοικάρισσα και – περιστασιακά – καθαρίστρια, χαμένη στις σκέψεις της, σε ένα δωμάτιο, χωρίς κάτι το χαρακτηριστικό,  ενός συνηθισμένου λονδρέζικου σπιτιού. Για την Τέχνη να χαρακτηριστεί μοντέρνα, καλλιτέχνες όπως ο Gilman απαιτούσαν να ασχολείται με την καθημερινή ζωή της πόλης, με το περιφερειακό και αυτό που δεν φαίνεται, με την εργατική τάξη.

Όλα αυτά δεν ήταν αδιάφορα στον Bowie, ένα αγόρι γεννημένο στο Brixton αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα περισσότερα σπίτια στο Λονδίνο ήταν ακόμα όπως και στις αρχές του αιώνα – μεγάλα γεωργιανά σπίτια, χωρισμένα σε διαμερίσματα και δωμάτια, με ψηλά παράθυρα με διπλό σκελετό, πατώματα από μουσαμά και σόμπες για θέρμανση.

– Lanyon
Το «Witness» είναι ένα από τα τρία έργα του Peter Lanyon που ο Bowie δάνεισε στην αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Tate St Ives το 2010. Ο Lanyon ζωγράφισε το «Witness» δυο χρόνια αφότου ξεκίνησε να πετάει με ανεμόπτερο.

Αυτή η ενασχόλησή του τού επέτρεψε να δει τα τοπία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κορνουάλης, με μια διαφορετική ματιά, και να φέρει μεγαλύτερες, πιο ουσιαστικές δυνάμεις στη ζωγραφική του, αναδεικνύοντάς τον ως «τον ορειβάτη που δεν μπορεί να δει τα σύννεφα χωρίς να νιώσει τη δύναμη μέσα τους». Αυτός είναι ένας πίνακας που δημιούργησε σε ένα μικρό ψαροχώρι στη δυτική Αγγλία.  

Peter Lanyon, Witness, 1961

Πληροφορίες:
Παγκόσμια Περιοδεία Έκθεσης:
Λονδίνο: 20 Ιουλίου-9 Αυγούστου
Λος Άντζελες: 20-21 Σεπτεμβρίου
Νέα Υόρκη: 26-29 Σεπτεμβρίου
Χονγκ Κονγκ: 12-15 Οκτωβρίου

Η Έκθεση:
Bowie/Collector: 1–10 Νοεμβρίου
Sotheby’s New Bond Street, Λονδίνο

Οι Δημοπρασίες:
Μέρος I: Evening Auction of Modern and Contemporary Art, 10 Νοεμβρίου
Μέρος II: Day Auction of Modern and Contemporary Art, 11 Νοεμβρίου
Μέρος III: Post-Modernist Design: Ettore Sottsass and the Memphis Group, 11 Νοεμβρίου

Πηγή :©elculture.gr