Το κοινό του δεν είναι οι επισκέπτες των μουσείων. Ο Γάλλος εικαστικός JR, που ξεκίνησε σαν ανήσυχος street artist, κάνοντας παράνομα γκράφιτι, σήμερα θεωρείται από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες στον κόσμο. Ξέρει να προκαλεί την προσοχή των περαστικών, με το δικό του μοναδικό τρόπο να παραμορφώνει την αλήθεια.

Πριν από λίγο καιρό, οι Παριζιάνοι πήραν μια πρόσκληση που έγραφε «θα εξαφανίσω την Πυραμίδα του Λούβρου». Τι πιο προκλητικό για τους κατοίκους του από το να εξαφανιστεί η παγκοσμίου φήμης πυραμίδα του Πέι, ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία του κόσμου με μια ψευδαίσθηση;

Ο Γάλλος εικαστικός JR μπροστά στην πυραμίδα που εξαφάνισε στο Παρίσι

Ο Γάλλος εικαστικός JR μπροστά στην πυραμίδα που εξαφάνισε στο Παρίσι

Ο JR εγκατέστησε εκεί ένα κολάζ, από αυτά που συνηθίζει να τοποθετεί σε απρόσμενες περιοχές από τα κέντρα των πόλεων μέχρι τις φαβέλες, τη νήσο Έλλις, αλλά και τα όρια Ισραήλ-Παλαιστίνης, για να παίξει με τα όρια, να συνδέσει την τέχνη και την πράξη, τη δέσμευση, την ελευθερία, την ταυτότητα.

Αυτή τη φορά, σειρά έχει το Ρίο. Ο JR έχει δημιουργήσει δύο νέα δημόσια έργα στην πόλη. Μέσα στο αστικό τοπίο, τοποθετεί σε μεταλλικά ικριώματα δυο μονοχρωματικά «γλυπτά» που απεικονίζουν τον αθλητήΜοχάμετ Γιούνις Ιντρίς – 27 ετών από το Σουδάν – που ζει και προπονείται στην Κολωνία της Γερμανίας. Η εικόνα του αθλητή του άλματος ξεπερνά το ύψος ενός τριώροφου κτιρίου, ενώ επιχειρεί να κάνει ένα άλμα εις ύψος, ενώ ένας δεύτερος επιχειρεί μια βουτιά στην παραλία της πόλης.

JR-high-jump-flying-rio-de-janeiro-brazil-art-installation-designboom-01JR-high-jump-flying-rio-de-janeiro-brazil-art-installation-designboom-02JR-high-jump-flying-rio-de-janeiro-brazil-art-installation-designboom-03JR-high-jump-flying-rio-de-janeiro-brazil-art-installation-designboom-04JR-high-jump-flying-rio-de-janeiro-brazil-art-installation-designboom-05JR-high-jump-flying-rio-de-janeiro-brazil-art-installation-designboom-07 JR-high-jump-flying-rio-de-janeiro-brazil-art-installation-designboom-06

Πηγή:©elculture.gr