Οπτικές σημειώσεις από το νέο Μουσείο Γουίτνεϊ στο Μανχάταν


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού

Συντάκτης

H ζωγράφος Πελαγία Κυριαζή επισκέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι το νέο Μουσείο Γουίτνεϊ και βίωσε μια εξαιρετική εμπειρία. Είναι γεγονός ότι μεσούσης της κρίσης διεθνώς δαπανούνται για επεκτάσεις και νέα κτίρια μουσείων πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.

Τα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών ξόδεψαν για να επεκταθούν 5 δισεκατομμύρια δολάρια απο το 2007 έως το 2016. Η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης του κοινού, μια σημαντική στιγμή της καθημερινότητας του.

Η αρχιτεκτονική φιλοσοφία:

«Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τη δουλειά του αρχιτέκτονα, που μας κρατά σε εγρήγορση και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, είναι η ιδέα να μην δημιουργούμε κτήρια αδιάφορα για την πόλη, αλλά τόπους συνάντησης όπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά και μοιράζονται κοινές αξίες».

Renzo Piano, Αρχιτέκτονας

Η φιλοσοφία του Renzo Piano πραγματώνεται με την τοποθεσία και την αρχιτεκτονική του μουσείου Whitney το οποίο είναι ανοιχτό στον περιβάλλοντα χώρο και στους ανθρώπους της κοινότητας μέσα στην οποία ζει.

Η τοποθεσία:

Η περιοχή Meatpacking District στο κέντρο του Μανχάταν, άλλαξε όψη όταν δημιουργήθηκε το υπερυψωμένο δημόσιο πάρκο High Line αλλά ο σφυγμός της περιοχής χτυπά εδώ ακόμα πιο δυνατά μετά τη δημιουργία του νέου κτηρίου του Whitney στην ίδια γειτονιά, δίπλα ακριβώς στον ποταμό Hudson.

Ο σκοπός του μουσείου είναι να δημιουργήσει άμεση επαφή με την δραστήρια κοινότητα καλλιτεχνών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών και επιχειρηματιών από την οποία περιβάλλεται. Αυτήν τη διάθεση για μια ζωντανή σχέση του μουσείου με την κοινότητα, υποδηλώνουν οι διαφανείς γυάλινοι τοίχοι και οι ανοιχτές βεράντες του κτηρίου καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις συλλογικές κοινωνικές δραστηριότητες.

Το κτήριο:

Εξωτερικοί χώροι με μοναδική θέα στην πόλη, εξαιρετικός τεχνολογικός εξοπλισμός για περφόρμανς, βίντεο και εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήριο συντήρησης και μελέτης έργων σε χαρτί, αναγνωστήριο με βιβλιοθήκη, εστιατόριο στο φουαγιέ και καφέ στον 8ο όροφο του κτηρίου.

Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κτηρίου: οι 4 ιδιόμορφοι ανελκυστήρες με έργα του Ρίτσαρντ Αρτσγουέινγκερ (1923-2013) στο εσωτερικό τους, εμπνευσμένα από έξι αγαπημένα θέματα του καλλιτέχνη: πόρτα, παράθυρο, τραπέζι, καλάθι, καθρέπτης και χαλάκι. Μπαίνοντας στον χώρο των ανελκυστήρων οι επισκέπτες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μια πόρτα ή ένα παράθυρο σε απρόσμενη θέση ή να αντιληφθούν ότι βρίσκονται στο εσωτερικό ενός γιγαντιαίου πλεκτού καλαθιού.

Η πρώτη έκθεση

Με έναν τίτλο – στίχο από ποίημα του Ρόμπερτ Φροστ, η έκθεση America is Hard to See διατρέχει διάφορες εποχές της Αμερικανικής τέχνης από το 1900 έως σήμερα, παρουσιάζοντας 600 έργα από τουλάχιστον 400 καλλιτέχνες. Η έκθεση ήταν οργανωμένη σε 23 θεματικά κεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία παίρνει το όνομά του από ένα από τα έργα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη ενότητα.

Η κεντρική ιδέα της έκθεσης αναπτύσσεται γύρω από τον δυναμικό συσχετισμό των διαφορετικών ιδεών, θεμάτων, οραμάτων που σφυρηλάτησαν το έργο των Αμερικανών καλλιτεχνών. Έργα που δημιουργήθηκαν με διαφόρων ειδών μέσα, εκτίθενται μαζί αναδεικνύοντας τους ρηξικέλευθους τρόπους με τους οποίους η Αμερικανική τέχνη άλλοτε ακολουθούσε και άλλοτε ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον κανόνα.

Η ιστορία

Το μουσείο Whitney ιδρύθηκε από την Γκέρτρουντ Βάντερμπιλτ Γουίτνεϋ (1875-1942) και φιλοξενεί έργα τέχνης Αμερικανών καλλιτεχνών του 20ού και 21ου αιώνα. Η ένθερμη υποστηρίκτρια της μοντέρνας αμερικανικής τέχνης είχε επιλέξει να υποθάλψει ρηξικέλευθους καλλιτέχνες σε μια εποχή όπου όλοι κατά κανόνα θεωρούσαν σημαντικούς τους Παλιούς Δασκάλους της τέχνης.

Το όραμά της έδωσε πνοή στο Whitney Museum of American Art, που από την ίδρυσή του έως σήμερα συλλέγει, συντηρεί και παρουσιάζει έργα Μοντέρνας και Σύγχρονης τέχνης που αναδεικνύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την ποικιλομορφία της τέχνης και της κουλτούρας στην Αμερική.

Πηγή:© artnews.grΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ
Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού