Οι Pink Floyd βρήκαν… στέγη σε μουσείο!


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού

Συντάκτης

Μια τεράστια και εντυπωσιακή έκθεση-αφιέρωμα στους Pink Floyd, παρόμοια με αυτή που είχε διοργανώσει με τεράστια επιτυχία το 2013 για τον Ντέιβιντ Μπόουι, ετοιμάζει το Victoria & Albert Museum του Λονδίνου, φιλοδοξώντας ότι και αυτήν τη φορά θα προσελκύσει εκατομμύρια επισκεπτών.

«Η έκθεση των Pink Floyd: Τα ζωντανά τους ενθύμια» θα είναι ο τίτλος της διοργάνωσης, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό τον Μάιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Αφορμή γι’ αυτή την έκθεση στάθηκε η επέτειος συμπλήρωσης 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου σινγκλ του θρυλικού συγκροτήματος που άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας μουσικής με τον πρωτοποριακό ήχο και τους νεωτεριστικούς στίχους του και έχει πουλήσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια άλμπουμ σε ολόκληρο τον κόσμο, κατακτώντας τον τίτλο ενός από τα πιο εμπορικά και επιδραστικά ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει συνολικά 350 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων θα είναι μουσικά όργανα, χειρόγραφοι στίχοι, αρχιτεκτονικά σχέδια, ψυχεδελικά πόστερ και φυσικά αυθεντικά έργα τέχνης, τα οποία κόσμησαν τα εξώφυλλα των άλμπουμ των Pink Floyd, όπως αυτό του κλασικού «The Dark Side of the Moon» και του δηκτικού «Animals», αλλά και τις ιδιαίτερης εικαστικής αισθητικής αφίσες των συναυλιών τους. Παράλληλα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη ρηξικέλευθη αυθεντικότητα των ζωντανών σόου του συγκροτήματος, όπως το «The Wall», που έχουν γράψει ιστορία.

Μεταξύ άλλων το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα φωτιστικό σόου με λέιζερ αλλά και ακυκλοφόρητα πλάνα από συναυλίες. Θα υπάρχει επίσης ένα ειδικό αφιέρωμα στον Σιντ Μπάρετ, τον πρώτο μεγάλο ηγέτη της μπάντας, ο οποίος αναγκαστικά απομακρύνθηκε -αντικαστάθηκε εν συνεχεία από τον Ντέιβιντ Γκίλμορ- εξαιτίας της ασταθούς συμπεριφοράς του που προερχόταν από υπερβολική χρήση παραισθησιογόνων ουσιών.

Λέγεται μάλιστα πως ο συγκλονιστικός δίσκος τους «The Dark Side of The Moon» ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος εμπνευσμένος από τη μάχη του Μπάρετ με τα σοβαρά αυτά προβλήματα.

Παρέλαση των γνωστών σφυριών του «The Wall»
Παρέλαση των γνωστών σφυριών του «The Wall»

Μαγικό ταξίδι
Το σίγουρο πάντως είναι πως η έκθεση θα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα την καθιστούν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή: «Πρόκειται για ένα καθηλωτικό, πολυαισθητηριακό και θεατρικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των Pink Floyd που θα εξιστορεί τη μουσική, την οπτική δραστηριότητα αλλά και την παρουσία της μπάντας στη σκηνή, από την ψυχεδελική σκηνή του ’60 στο Λονδίνο μέχρι τις μέρες μας», δηλώνει χαρακτηριστικά το Μουσείο σε σχετική ανακοίνωσή του, ενώ ο διευθυντής του, Μάρτιν Ροθ, συμπληρώνει με νόημα: «Οι Pink Floyd αποτελούν μια εντυπωσιακή και διαρκής ιστορία δημιουργικής επιτυχίας.

Εκτός από τη δημιουργία εκπληκτικής μουσικής είναι εδώ και παραπάνω από πέντε δεκαετίες πρωτοπόροι στην ένωση ήχου και εικόνας. Η έκθεση θα παρουσιάσει υλικό από το προσωπικό αρχείο του συγκροτήματος μαζί με συλλογές αρχιτεκτονικής, σχεδίου, γραφικών και λογοτεχνίας του μουσείου που σχετίζονται με το θέμα, αλλά δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα».

Για να δούμε… Θα καταφέρουν οι Pink Floyd να κλέψουν από τον Ντέιβιντ Μπόουι τον τίτλο της έκθεσης με την πιο γρήγορη εξάντληση εισιτηρίων στην ιστορία των μουσείων;

 

 

Πηγή:©ethnos.grΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ
Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού