Ένα μουσείο που για να το επισκεφτεί κανείς θα πρέπει να βουτήξει σε βάθος 15 έως 20 μέτρων. Αυτό οραματίστηκε η επιστημονική ομάδα του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του ερευνητικού έργου «Ύφαλος Τέχνης», που παίρνει σιγά σιγά το δρόμο προς την υλοποίησή του.

Η ομάδα επέλεξε το βυθό του Παγασητικού κόλπου για να στήσει εκεί το πρώτο μουσείο υποβρύχιων γλυπτών στην Ελλάδα, που θα φιλοξενεί έργα εμπνευσμένα από τη Μυθολογία, συνυφασμένα με την περιοχή της Θεσσαλίας, όπως η Αργοναυτική εκστρατεία.

Ο Ιάσονας, οι Κένταυροι, αλλά και ο Αχιλλέας που φέρεται να ξεκίνησε από τον Βόλο την εκστρατεία του για την Τροία, θα είναι μερικά από τα 100 γλυπτά που θα τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο σημείο του Παγασητικού, έναν αμμώδη έρημο βυθό.

Υποβρύχιο Μουσείο

Το έργο των Θεσσαλών καλλιτεχνών που θα φιλοτεχνήσουν τα έργα σε τσιμέντο και σε φυσικό μέγεθος, θα έρθει να συμπληρώσει η ίδια η φύση.

Στόχος είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε μετά από λίγο να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί και να εγκατασταθούν σφουγγάρια, φύκια, αστερίες, αλλά και να ζήσουν ψάρια. Σε είκοσι χρόνια η αρχική μορφή του έργου θα έχει αλλάξει εντελώς. Η αρχική ιδέα όμως θα έχει παραμείνει.

Ο ύφαλος τέχνης επιδιώκεται να έχει και επιστημονικό ενδιαφέρον, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος που εμπνεύστηκαν αυτό το Μουσείο από άλλες αντίστοιχες προσπάθειες του εξωτερικού, όπως στο Μεξικό ή στην κοντινή μας Τουρκία η οποία προσφάτως επενδύει πολύ και στον καταδυτικό τουρισμό.

Πρόσφατα, οι γείτονές μας βύθισαν ένα Airbus στα παράλια απέναντι από τη Σάμο, ώστε να δημιουργήσουν ένα καταδυτικό αξιοθέατο και να τονώσουν τον τουρισμό τους.

Το έργο φιλοδοξεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το κοινό. Χρήματα από τις δωρεές πηγαίνουν απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών, η οποία είναι ο αρμόδιος φορέας οικονομικής διαχείρισης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα προωθείται και μια εκστρατεία crowdfunding για δωρεές από το εξωτερικό στην πλατφόρμα generosity.com.