Το Μουσείο του Λονδίνου άνοιξε τις περισσότερες αίθουσές του μέχρι σήμερα για μια …φωτιά. “Fire! Fire!” ο τίτλος της έκθεσης που αναφέρεται στη μεγάλη φωτιά του Λονδίνου το 1666 και συνδυάζει μια ποικιλία από αξιοθέατα, ήχους, μυρωδιές, υφές και διαδραστικά εκθέματα, προκειμένου ο επισκέπτης να βυθιστεί στην ατμόσφαιρα και τα γεγονότα της εποχής που τύλιξαν το Λονδίνο στις φλόγες.

"Fire! Fire!", Museum of London

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε κατά καιρούς στο φως πολλά από τα απομεινάρια της ζωής εκείνης της εποχής. Στα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών βρέθηκαν σπάνια αντικείμενα, σημαδεμένα και στρεβλά οικιακά σκεύη, πλάκες, τούβλα, πλακάκια, κεραμικά και γυαλί.

Η εξέτασή τους φωτίζει την καθημερινή ζωή του 17ου αιώνα σε μια πόλη εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι το πυροσβεστικό όχημα εκείνης της εποχής, ένα κάρο με δερμάτινο κουβά που διασώθηκε από τη λαίλαπα της φωτιάς.

"Fire! Fire!", Museum of London

Στα τέλη του 17ου αιώνα, το κέντρο του Λονδίνου μέσα στα τείχη ήταν μέρος μόνο της πόλης, καταλαμβάνοντας μια έκταση περίπου 700 εκταρίων και φιλοξενώντας περί τους 80.000 κάτοικους.

Το κέντρο στέγαζε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ η αριστοκρατία κατοικούσε στην πόλη του Ουεστμίνστερ, το σημερινό δυτικό κέντρο του Λονδίνου. Το κέντρο το απέφευγαν οι ευγενείς λόγω της έντονης βρωμιάς και των κακών, δηλαδή ανύπαρκτων, συνθηκών υγιεινής.

 

"Fire! Fire!", Museum of London

Το Λονδίνο γύρω στο 1660 ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Βρετανίας, με πληθυσμό άνω του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, που κατοικούσανσε ξύλινα άτεχνα σπίτια.

Η πυρκαγιά κατέκαψε το ιστορικό κέντρο του με θύματα 13.200 σπίτια, 87 ενοριακές εκκλησίες, τον παλαιό καθεδρικό του Αγίου Παύλου και τα περισσότερα κυβερνητικά κτήρια, ενώ άφησε άστεγους τους 70.000 από τους 80.000 κατοίκους της πόλης.

 

"Fire! Fire!", Museum of London

Η φωτιά ξέσπασε αρχικά στο φούρνο κάποιου Τόμας Φάρινερ και λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν επεκτάθηκε γρήγορα στη δυτική πλευρά της πόλης, η οποία σύντομα είχε παραδοθεί στις φλόγες. Τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από την πυρκαγιά υπήρξαν ανυπέρβλητα. Το Λονδίνο τελικά ξαναχτίστηκε πάνω στην ίδια ρυμοτομική διάταξη.

 

Info έκθεσης: “Fire! Fire!” | 23 Ιουλίου 2016 – 17 Απριλίου 2017 | Museum of London