Μελέτη για την καραβίδα στην Λίμνη Πολυφύτου


ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ
Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού

Συντάκτης

Η εκπόνηση ουσιαστικής μελέτης στην λίμνη Πολυφύτου, μέσα από την οποία θα διαπιστώνεται ο πληθυσμός της καραβίδας σε τόνους αλλά και το στοκ της για την διαμόρφωση και τον προγραμματισμό της αλίευσης της, θα πρέπει να αποτελεί στόχο τον τοπικών φορέων για την ανάπτυξη και αυτής της προσοδοφόρας παραγωγικής δραστηριότητας.

Όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του  2ου τομέα της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Αγγελίδης
η προστασία της καραβίδας που είναι αναπτυσσόμενο είδος της λίμνης και δείκτης της καθαρότητας των υδάτων της, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις τόσο για την αλίευσης της όσο και της ελεγχόμενης καλλιέργειας σε συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που θα δώσει ώθηση και για περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Το είδος της καραβίδας είναι η Astacus leptodactylous, η οποία μπορεί να φτάσει τα 120-200 γρ. ανά άτομο, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και βιταμίνες αποτελώντας μάλιστα ένα εξαιρετικά θρεπτικό γεύμα και λαχταριστό μεζέ.  Ο ίδιος σημείωσε πως μεγάλη σημασία έχει  να τηρούνται τα μέτρα προστασίας όπως η απαγόρευση αλιείας της καραβίδας τον Απρίλιο και Μάιο αλλά και να μην ψαρεύονται καραβίδες μικρού μεγέθους αφήνοντας τες να αναπτυχθούν, αφού η καραβίδα μετακινείται, χωρίς όμως να υπάρχει φόβος εξαφάνισης της καθώς η αλίευση γίνεται στο 20%-30% της συνολικής έκτασης.

Πηγή: ©ai-vreSΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ
Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού Περιοδικό Πολιτισμού