Ένα ορόσημο της γεύσης και του μοντερνισμού, το εστιατόριο Four Seasons, έκλεισε. Η δημοπρασία των αντικειμένων του, ήταν από τις πιο εντυπωσιακές της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχει ίσως εστιατόριο πιο συνδεδεμένο με πόλη, όσο το Four Seasons με τη Νέα Υόρκη. Από το 1959, στην 99 East 52nd Street, στο Midtown Manhattan, υπήρξε ο αληθινός πρωταγωνιστής της εξέλιξης, της ζωής, ένα κομμάτι πολιτισμικό μιας πόλης που δεν σταματά να κινείται.

Το Four Seasons μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο ιστορικό κτίριο Seagram. Στις 16 Ιουλίου οι ιδιοκτήτες του, η οικογένεια Bronfman και ο Julian Niccolini σέρβιραν το τελευταίο γεύμα στους πελάτες τους, αφού πριν από ένα χρόνο πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στο 280 της Park Avenue.

Εσωτερικό του Four Seasons

Εσωτερικό του Four Seasons

Στο Four Seasons πιστώνονται πολλές ιδέες, όπως αυτή των εποχικών μενού, ή αυτή της μαγειρικής άγριων μανιταριών που μπήκαν για πρώτη φορά σε εστιατόρια. Το εστιατόριο, που σχεδιάστηκε από τους διάσημους αρχιτέκτονες του κτιρίου Ludwig Mies van der Rohe και Philip Johnson, έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο από την κατασκευή του, ενώ χαρακτηρίστηκε τοπόσημο της Νέας Υόρκης το 1989. Τα σερβίτσια του και τα έπιπλα , σχεδιασμένα από τους L. Garth Huxtable και Ada Louise Huxtable, είναι μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης ΜoMA.

Το 1958 ο ζωγράφος Mark Rothko προσελήφθη για να ζωγραφίσει μια σειρά έργων για το εστιατόριο. Αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι… «that will ruin the appetite of every son-of-a-bitch who ever eats in that room». Η επιτηδευμένη ατμόσφαιρα του εστιατορίου του έδινε στα νεύρα, έτσι εγκατέλειψε το πρότζεκτ και κράτησε τα έργα για τον εαυτό του. Σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένα στην Tate Gallery του Λονδίνου, το Μουσείο Kawamura Memorial της Ιαπωνίας και την Εθνική Πινακοθήκη, στην Ουάσιγκτον.

Τα έργα του Ρόθκο για το Four Seasons στην Tate, © David Sillitoe

Τα έργα του Ρόθκο για το Four Seasons στην Tate, © David Sillitoe

Στους τοίχους που εγκατέλειψε ο Ρόθκο, οι ιδιοκτήτες νοίκιαζαν κατά καιρούς έργα όπως το Blue Poles του Jackson Pollock, έργα του Ronnie Landfield και μια τοιχογραφία του James Rosenquist, ενώ ένα σημαντικό γλυπτό του Richard Lippold ήταν εγκατεστημένο στο μπαρ.

Η μεγάλη κουρτίνα που σχεδιάστηκε από τον Πάμπλο Πικάσο για τα Ρώσικα μπαλέτα Le Tricorne (1919) αγοράστηκε το 1957 από την Phyllis Lambert, την κόρη του ιδιοκτήτη του εστιατορίου, για να εγκατασταθεί στην είσοδο για το άνοιγμά του το 1959. Το 2014 η κουρτίνα απομακρύνθηκε και σήμερα βρίσκεται στο New-York Historical Society.

Αντικείμενα του Four Seasons

Αντικείμενα του Four Seasons

Στο εστιατόριο έχουν κατά καιρούς εκτεθεί έργα των Joan Miró, Frank Stella, Ronnie Landfield, Robert Indiana και Richard Anuszkiewicz.

Πριν από λίγες μέρες, όλα τα φώτα ήταν πάλι στραμμένα στο Four Seasons. Αιτία αυτή τη φορά ήταν η μεγάλη δημοπρασία των αντικειμένων του, σχεδιασμένων από τον Philip Johnson. 4,1 εκατομμύρια δολάρια ήταν τα έσοδα, τέσσερις φορές επάνω από την αρχική εκτίμηση, ενώ εκατοντάδες συλλέκτες από όλο τον κόσμο έσπευσαν να αποκτήσουν ένα, ή μια σειρά αντικειμένων από το ιστορικό εστιατόριο, ένα από τα τελευταία του μοντερνισμού στον κόσμο. Πολλά από αυτά απέφεραν δέκα φορές περισσότερο από την αναμενόμενη τιμή πώλησης.

H ταμπέλα του Four Seasons

H ταμπέλα του Four Seasons

Η μεγαλύτερη προσφορά έγινε για το σήμα του Four Seasons, το οποίο σχεδιάστηκε από τον εικονογράφο Emil Antonucci και αναπαριστά ένα κουαρτέτο χάλκινων δέντρων στις διαφορετικές εποχές του έτους. Η εκτίμηση ήταν 5.000 δολάρια. Πουλήθηκε για 120.000 δολάρια.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν και πολλοί επικριτές της δημοπρασίας που θεωρούν το Four Seasons ένα ολοκληρωμένο έργο αρχιτεκτονικής και design του μοντερνισμού που κατακερματίστηκε.

Το νέο Four Seasons θα ανοίξει τις πόρτες του το 2017. Σχεδιάζεται από τον Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα Isay Weinfeld.

Πηγή:©elculture.gr